pääasioita

Vahalanka

lukemista ja linkkejä

Lukemisto

Artikkelit on tarkoitettu herättämään ajatuksia ja sisältävät omia mielipiteitäni. Sen tiedon ja päättelykyvyn mukaan, jonka tällä hetkellä omaan, pidän mielipiteitäni oikeina, pohdittuina ja perusteltuina. Toivon kuitenkin kaikkien tietoa hakevien ajattelevan ihan omilla aivoillaan, niin täältä kuin muualtakin löytämiensä "totuuksien" äärellä. Vain tutkittu tieto on tutkittua tietoa ja kaikki muu on enemmän tai vähemmän itse kunkin omia mielipiteitä. "Ikiaikaista perinnetietoa" on hevoskulttuurissa paljon, mutta se voi olla täysin perustelematontakin. Tutkittua tietoa taas esimerkiksi hevosen päävarusteista on vähän, mutta miettimällä ja yhdistämällä hevosen anatomian ja fysiikan lait päästään jo askelia oikeaan suuntaan.

Useimmissa juttujen kuvissa on kuvatekstit, jotka selittävät kuvaa. Kuvat suurenevat ja tekstit tulevat näkyviin napauttamalla tai klikkaamalla kuvaa. (Lukemisto on silmää miellyttävämpi ja helppolukuisempi tietokoneella tai tabletilla.)


Kaksi sovitusta

Oman hevosensa varusteita kannattaa katsoa joskus ihan objektiivisesti. Valokuvat ovat helppo keino nähdä "paremmin" ja omaa silmää pystyy kehittämään ja huonosti istuvat varusteet korvaamaan paremmin sopivilla.


Lue miksi ja miten


Millä päävarusteella juoksutat?

Mikä tahansa varuste voi olla hyvä tai huono, riippuen käyttäjistä ja käyttötilanteesta, mutta kuolain ei ole mielestäni koskaan hyvä vaihtoehto juoksuttamiseen. Kuolaimesta juoksuttamalla on helppo tehdä hevosesta "kovasuinen".


Lue koko juttu


Remonttiturpahihnan ongelmat

Satulaan satsataan kokeilemalla ja sovittamalla erilaisia, mutta samanlainen pohdinta päävarusteiden käytössä on hiukan lapsenkengissä. Remonttiturpahihna on hyvin yleinen varuste kouluratsastuksessa, mutta sopiva varuste se on harvalle hevoselle.

Lue lisää


Linkkilista

Tutkimustietoa päävarusteista ei paljoa löydy. Olen koonnut tänne löytämäni ja muutamia muita mielenkiintoisia artikkeleita.
Jos tiedossasi on mielenkiintoisia artikkeleita / tutkimuksia liittyen hevosen päävarusteisiin, lähetä minulle linkki sähköpostilla: eva@vahalanka.fi

Linkkeihin


Miltä näyttää ketjukapsonin sisus?

Kapsonien ketjut ovat useimmiten polkupyörän ketjua ja renkaat voidaan kiinnittää ketjuun useilla eri tavoilla. Kaikissa kiinnitystavoissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Ketju on lähes aina verhoiltu nahalla, mutta verhoilu ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että sen sisällä on myös pehmuste.

Kuvat kertovat enemmän


Tietoinen ratsastus/Suvintuulet -blogikirjoitus

Hevosen pään hermotus ja sopivien varusteiden valinta

Tiesitkö, että hevosen päässä on merkittäviä hermoja, joiden huomioon ottaminen varusteiden valinnassa ja sopivuudessa olisi tärkeää?


Siirry Suvintuulet-blogiin


Silmäys poskihihnaan

Kuolaimettomat suitsissa on usein ongelmana se, että poskihihna kulkee melko korkealla ja jos turpaosa pääsee pyörimään, nousee poskihihna silmään. Erityisesti tämä ongelma koskee kapsoneita, joiden kanssa työskennellään maastakäsin.

Mistä poskihihna silmässä johtuu? Mitä sille voi tehdä?


Lue koko juttu


Ohjeet hevosen pään mittaamiseen

Vaikkei tarkoituksesi olisi koskaan tilata mittatilaustuotteita, hevosen mittojen tunteminen helpottaa varustevalinnoissa. Kysymällä rohkeasti myyjältä täsmällisiä senttimittoja ylimalkaisen pony/full-mitoituksen sijasta voit olla varmempi ostamasi varusteen sopivuudesta sovittamattakin.

On turha ostaa varustetta, joka ei edes teoreettisesti istu hevosellesi.


Mittaohjeisiin


Sentteinä sopivat varusteet

Hevosten päät ovat hyvinkin erikokoisia ja erilaisia mittasuhteiltaan. Harvoissa myytävissä varusteissa kuitenkaan ilmoitetaan senttimittoja, suurin osa myydään kokomerkinnöillä shet-xfull. Miksi ihmeessä? Ja mitä tarkoittaa koko pony? Tiedätkö sinä, minkä kokoinen hevosesi pää todella on?

Miksi hevosen pää kannattaisi mitata?


Lue koko juttusarja