pääasioita

Vahalanka

vaativa sovitettava

Remonttiturpahihna

Älkää tuudittautuko koskaan siihen uskoon...

...että “koska tämän tyyppistä varustetta käyttävät monet (olkoon se mikä varuste tahansa), se on hyvä”. Älkää käyttäkö varusteita sillä perusteella, että “tällä on käytetty näitä aina”. Älkää tyytykö pukemaan varusteita metodilla “tällä on aina keskimmäiset reiät käytössä”.

Miettikää ja KATSOKAA...

...todella katsokaa, miltä varuste näyttää ja miten se on hevosen päähän sijoittunut, sopiiko se sille ja miten se käytännössä toimii. Kaikki ei sovi kaikille.

Samoin kuin kuolaimettomissa suitsissa, kaikissa muissakin hevosen turvan ympäri menevissä varusteissa on riittävän pitkä turvanpäällisosa tarpeen. Kaikki remmit, jotka kulkevat poskiluun yläpuolelta, ovat optimaalisia silmän ahdistelijoita. Tämä koskee siis ihan kaikkia turparemmejä, mutta ehkä kaikkein haastavin on ns. REMONTTITURPAHIHNA

Hyvin usein remonttiturpahihnan turvanpäällisosa on niin lyhyt, että sen kannatinhihnat kulkevat silmässä. Jos taas päällysosa on yhtään liian pitkä, jakorengas on niin alhaalla, että kuolain luiskahtaa välillä kannatinhihnan alle ja metallit kilkuttavat toisiaan vasten suupielessä (nipistelemässä?).

Jos remonttiturpahihnaa ei kiristä napakaksi, vaan hevosystävällisemmälle kireydelle, se on niin löyhällä, että liikkuu puolelta toiselle ohjasotteiden mukana, jolloin kannatinhihna nousee toispuolisesti silmään.

Osalla hevosista on myös niin lyhyt suu, että asettipa remonttiturpiksen miten tahansa, se on alueella, jossa hevosen nenäpii on jo äärimmäisen ohut. Jos hihna on löysä, se pääsee entistä edemmäs, jos taas tiukalla, se painaa hevosen sieraimia. (Ja hevonenhan hengittää vain sierainten kautta.)

Turvanpäällinen on riittävän pitkä ja riittävän löysällä: turvapäällinen kallistuu nenäpiin ohuelle kärjelle. Mihin kohtaan nenäpiitä remonttiturpahihna asettuu?

Kyseenalaistan vähän kaikkien alaturpahihnojen käytön koulutetuilla hevosilla, koska nähdäkseni niitä käytetään hyvin paljon pelkästään pitämään hevosen suu suljettuna ja siten peittämään mahdollista kuolaimen vastustamista tai muuta ongelmaa. Kuolainasioista on jo tutkittua tietoa (täältä löytyy muutamia tutkimuksia) että en tartu aiheeseen, mutta tämä turpahihnatyyppi on henkilökohtaisen mielipiteeni mukaan varuste, joka sopii lähinnä kukka-amppeliksi.

Nämä kuvat eivät ole tietystikään koko totuus remonttiturpiksesta, mutta eivät todellakaan harvinaisuuksia tai hyvällä onnella löydettyjä shokeerauksia, vaan ihan hyvin valittuja sattumia muitten samantyyppisten joukosta. Remonttiturpis on varsin yleinen varuste.

Satulaan satsataan kokeilemalla ja sovittamalla erilaisia, mutta samanlainen pohdinta päävarusteiden käytössä on hiukan lapsenkengissä.

Hevosen puolesta pyydän, tarkastelkaa kriittisesti käyttämiänne varusteita. Myös päässä käytettäviä.