pääasioita

Vahalanka

mielipiteitä

Juoksutuksesta

Kuolaimien aiheuttamista suuvaurioista on sen verran jo tutkittua tietoa (linkkejä) ja siitä on julkisesti puhuttu paljon, joten tuskin kukaan hevosihminen on asiasta enää tietämätön. Ratsastaessakin kovalla kädellä tai suuhun sopimattomalla kuolaimella vahinkoa voi saada aikaiseksi, mutta ehkä helpoin tapa aiheuttaa ratsun suuhun voimakasta painetta ja tehdä hevosesta "kovasuinen, on juoksutus.

Kuolaimen nojalla ympyrää kiertävän hevosen suussa paine on varmasti ainakin yhtä suuri, mitä raviohjastaja kärryiltä saa aikaan. Olette varmasti nähneet ja todennäköisesti myös kokeneet juoksutustilanteen, jossa hevonen pysyy ympyrällä vain liinan paineesta, pää vinossa, ulkolapa edellä nojaten päävarusteeseen. Kuolaimella tai kuolaimetta.

Jos hevonen ei vielä fyysisesti pysty kannattelemaan itseään ympyrällä, hevosella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin nojaaminen.

Jos turpahihna ei pitäisi hevosen suuta kiinni, luiskahtaisiko kuolainrengas hevosen suuhun? Kuva Pixabay Liina on kiinnitetty ulkokuolaimeen leuan alta, liinasta tuleva paine on hyvin ristiriitainen. Reilua hevoselle? Kuva Pixabay Liinan lukko on kiinnitetty kuolaimen lisäksi turpahihnaan, joka rajoittaa kuolaimeen tulevaa painetta. Kuva Pixabay

Kuolaimella

En epäile hetkeäkään, ettei kuolaimen nojalla roikkuvan hevosen suu olisi altis vahingoittumaan. Sen lisäksi, että kuolain voi aiheuttaa kipua ja vaurioita, mahdollinen niskan takaa viety liina paineistaa niskaa, eikä deltalla leuan alle kiinnitetty liina hävitä mihinkään voimakasta painetta, jos sitä on.

Kuolaimesta juoksuttaminen on omasta mielestäni huono vaihtoehto, koska sillä tulee helposti, joko ihmisestä tai hevosesta johtuen, tuottaneeksi äärimmäistä painetta. Se on myös hevoselle epäreilua, koska kuolain ei juoksuttaessa (millään kiinnitystavalla) toimi samanlaisena ja samansuuntaisena apuna kuin kuolaimen ollessa kiinni kahdessa ohjassa. Harvalle hevoselle on varmaan erikseen opetettu juoksutuskuolainavut...

Kuolaimetta

Lähes yhtä julma väline tasapainottoman ja painetta myötäämättömän hevosen juoksuttamiseen on ketjukapsoni. Vaikka ketjuosa olisi pehmustettu hyvin, se on kuitenkin kova ja joustamaton, ja turvan ympäri tuleva painealue on kapea. Kapsoni myös kiertyy helposti, erityisesti liinan ollessa kiinni keskirenkaassa, jolloin ulkopuolen poskihihna nousee pahimmillaan silmään asti. ↪ Ja tätähän ei juoksuttaja näe, koska on itse sisäpuolella. ↩

Edellistäkin kapeamman painealueen varuste on naruriimu, jonka solmukohdat aiheuttavat vielä pistemmäisemmän paineen. Naruriimu (kuten muutkin, joissa liina kiinnitetään alapuolelta) kääntyy liinasta vetäessä toiseen suuntaan kuin kapsoni, eli ympyrän sisäpuolen poskihihna nousee kohti silmää.

Kapsonin turpaosa on kiertynyt liinan paineesta. Joko ulkopuolen poskihihna on hevosen silmässä? Naruriimu kiertyy päinvastaiseen suuntaan kuin kapsoni. Kuva Pixabay

Hevosen kannalta lempeämpiä välineitä ovat hyvin istuvat, leveämmällä ja pehmustetulla turpahihnalla olevat varusteet. Tavallinen riimu levittää paineen naruriimua leveämmälle alueelle, nahkakapsoni tai sidepull aiheuttavat oletusarvoisesti ketjukapsonia vähemmän kipua.

Taito ratkaiseva tekijä, ei väline

Mutta olkoon varuste mikä tahansa, se voi olla hyvä tai huono. Jos hevonen pystyy kantamaan itsensä, pysymään tasapainossa ja myötäämään paineeseen siinä vauhdissa ja sen kokoisella ympyrällä, jota se on pyydetty liikkumaan, sulava ympyrätyöskentely onnistuu varusteella kuin varusteella. Tai kokonaan ilman varusteita.

Jos taas hevonen on fyysisesti kykenemätön kannattelemaan itseään ympyrällä, ei sillä ole muuta vaihtoehtoa kuin nojaaminen ja kaikki varusteet voivat aiheuttaa liiallista painetta. Tästä epämiellyttävästä paineesta hevonen saattaa pyrkiä vapautumaan esimerkiksi viskelemällä päätään tai “riekkumalla”. Kaikki liinan päässä esitetyt pukkihyppely- ja riehumiskohtaukset eivät ole ilon ilmauksia.

...........

Hätätilanteet ovat asia erikseen ja vahinkoja sattuu itse kullekin, mutta kaiken maastakäsin tehdyn työskentelyn, myös juoksutuksen, olisi syytä perustua molempien osapuolien opittuun, hyvin sisäistettyyn paineelle myötäämiseen ja siihen, että tehtävän suorittamiseen on fyysiset edellytykset ja hevoselle reilut varusteet.

Joskus kiertyy koko hevonen ☺

Haastankin teidät nyt pohtimaan, millä varusteilla ja miten hevostanne juoksutatte.