pääasioita

Vahalanka

Kaksi valkoista hevosta

Mitä näet?

Toinen kuva on oma, toinen on kuvapankista. Kuvista voi löytää muutakin eroa kuin sen, että hevoset katsovat eri suuntiin.

Kuva Pixabay

Kyllä. Turpahihnoissa ja otsapannoissa on eroa.

Turpahihna lienee vasemman puoleisella hevosella turhan kireä, mutta sitä ei pelkän kuvan perusteella pysty varmaksi diagnosoimaan. Turpahihnan kireys on myös asia, jonka jokainen voi säätää sopivaksi, enkä usko kenenkään olevan enää tietämätön siitä, että nenäpiin päälle on mahduttava vähintään kaksi sormea, jottei hihna olisi liian kireällä. Kaksi muuta asiaa taas ei ole säädettävissä.

Valitse oikean mittaiset osat

Otsapannan pituus tai kannatinhihnojen väli turpahihnassa ei ole mitenkään säädettävissä ja siksi haluan kiinnittää näihin nyt huomion. Nämä osat ovat usein (erityisesti kylmäverisillä) valmissuitsissa liian lyhyet. Hevosten päät ovat hyvin erimuotoisia ja erilaisilla mittasuhteilla ja useimmat suitset on suunniteltu sirompirakenteisille hevosille, minkä vuoksi valmis suitsisetti ei välttämättä istu kaikkien päähän.

Kuva Pixabay Kuvan suitset on mittatilaustyötä (omalle hevoselle), tehty osa kerrallaan välillä sovittaen.

Liian lyhyt otsapanta nostaa kaikkia hihnoja ylöspäin, saattaa aiheuttaa niskahihnan hiertämistä ja puristaa alueella olevia hermoja. Liian lyhyt otsapanta on aina huono juttu.

Turpahihnan kannattimien liian lyhyt väli ei ole niin kriittinen ongelma kuin kuolaimettomien turvanpäällyksen lyhyys, koska kuolainsuitsien turpahihnaan ei kohdistu ratsastajan aiheuttamaa painetta. Osa hevosista kokee kuitenkin poskiluun päällä kulkevan kannatinhihnan epämiellyttävänä ja häiritsevänä. Toisinaan näkee myös poskiluun harjanteella hiertymiä, jotka suitsien hihna tai riimu ovat aiheuttaneet. Liian lyhyt kannatinhihnojen väli ei ole hyvä juttu.

Pyydän taas hevosen puolesta katsomaan niitä varusteita ihan silmällä. Valokuvat ovat helppo keino nähdä objektiivisemmin. Nouseeko otsapanta korvan juureen, missä hihnat todellisuudessa kulkevat hevosen poskella? Ja jos korjattavaa sille voi tehdä jotain.

Istuvat varusteet EIVÄT vaadi mittatilausvarusteita!

Sopivat otsapannat ja turpahihnat löytyvät kun tiedät, miten kaukana hevosesi poskiluut sijaitsevat ja pitkäkö sen otsapannan pitäisi olla. Hevostarvikekirppareilla myydään hyvin kelvollisiakin varusteita sopuhintaan ja kokoamalla osista saa lähes hevoselle kuin hevoselle istuvat päävarusteet. Kun tiedät mitat, voit pyytää myyjää mittamaan varusteen, varmistaaksesi että varuste on hevosellesi sopiva.

Mittaa hevosen poskiluuväli ja otsapannan mitta ja pyydä myyjää mittaamaan varusteet.Kuva Pixabay

Tiedätkö sinä, minkä mittainen otsapanta on hevosellesi riittävän pitkä ja miten etäällä poskiluut sijaitsevat?