Hevoselle, koiralle, ihmisille - kaikille

Vahalanka

pientä ja isoa

Nahka taipuu moneksi

Eniten Vahalangassa valmistuu erilaisia hevosvarusteita, mutta myös koirien taluttimia ja pantoja sekä vöitä, sisustus- ja lahjatavaroiksi sopivia avaimenperiä, koristeita ja nahkapurkkejakin. Jos sinulla on idea mistä tahansa nahasta valmistettavasta tuotteesta, ota yhteyttä. Alta löydät tekstiä ja kuvia ryhmiteltyinä valmistuneista töistä.

Kuvat suurenevat ja kuvatekstit tulevat näkyviin napauttamalla tai klikkaamalla kuvaa.

Metallikoristeinen sidepull-turpaosa ja irrottetava leukahihna valmiiseen niska-posikihnaan. Pikalukolliset ohjat.<br> Kuva © Anniina Gullans Kaksivärinen `Kuplat`-avaimenperä kahdella kuplalla Ponikokoinen ketjukapsoni Pentu- ja emokissakoristeet ikkunalla, muovihelmet Puolikuristava panta Nahkapurkkeja, koristeina hevosen siluetteja


Hevoselle

Ykkösjuttu: kuolaimettomat päävarusteet

Vahalangassa kuolaimettomat tehdään alusta loppuun käsityönä, haluamasi värisenä, hevosesi mitoilla, kapsonien ketjuja myöten. Näin saat hevosellesi mahdollisimman sopivan varusteen, joka miellyttää myös omaa silmää. Näitä kuolaimettomia valmistaessani kiinnitän varusteen istuvuudessa erityisesti kahteen asiaan huomiota:

  • Turvanpäällisosan tulee olla riittävän pitkä, jotta se asettuu vakaasti hevosen turvalle ja poskihihnat kulkevat riittävän alhaalla, kaukana silmästä.

  • Kaikissa kuolaimettomissa suitsissa kiinteä leukahihna, joka on sijoitettu “noin silmän alle”, vakauttaa eniten ja ehkäisee parhaiten päävehkeen pyörimistä.

Toppaan, eli pehmustan uudelleen kaikenlaisten ketjukapsonien turpaosia. Jos kapsoni on muuten hyväkuntoinen, mutta kapsiinin pehmusteet ovat kuluneet, tai niitä ei alunperinkään ole ollut, silloin turpaosan uudelleen pehmustus on kannattavaa. Myös leukahihnan siirrot onnistuvat.

Ruskea ponin sidepull turkoosein koristeluin <br> Kuva Anniina Gullans Kaksivärinen ketjukapsoni Musta sidepull <br> Kuva Nina Laiho

Kaulanarut, uniikit “taideteokset”

Kaulanarut (ja otsapannat) ovat toinen lempilapseni. Ne ovat varusteita, joihin puran luovuuttani. Kaulanarun koristelussa vain taivas on rajana, kaulanarussa on riittävästi pintaa toteuttaa erilaisia muotoja, koristeita, kuvioita, yhdistellä värejä ja luoda värikirjoa. Moni idea odottaa vielä toteutumistaan. Vaikka kaulanaru on käyttövaruste, se on myös näyttövaruste.

Vahalangan kaulanarut ovat kaikki ihan omanlaisiaan yksilöitä, kahta ihan samanlaista en valmista, kaulanarun käyttäjä voi olla varma siitä, että kenelläkään toisella ei samanlaista ole. Monet kaulanarut syntyvät ihan omasta luomisen pakosta, mutta teen kaulanaruja myös tilauksesta, jolloin varusteen väri, koko ja koristelut ovat tilaajan määriteltävissä.

Riipusmallinen kaulanaru, joka on koristeltu violeteilla intarisakuvioilla Kaulanaru, jossa aukollista koristekuviointia, keskellä metallikoriste <br> Kuva Anniina Gullans Kaulanru, joka on koristeltu 12 eri värisellä intarsiaympyrällä Metallikoristeinen kaulanaru <br> Kuva Anniina Gullans Intarsiakoristeisia 'Liekki ja siivet' -sarjan kaulanaruja, keskellä Swarovskin kristalli Riipusmallinen kaulanaru, jonka koriste on tehty vanhasta lusikasta

Hevosen muut varusteet

Valmistan myös kaikenlaisia muita hevosvarusteita, sekä tilauksesta että satunnaisesti verkkokauppaan myytäväksi. Tarvitset sitten tietyn mittaisia ohjia, kuolaimetonta turpaosaa suitsiin, uniikkia otsapantaa tai ratkaisua johonkin varusteongelmaan, Vahalangasta löytynee vastaus.

Teen myös korjaus- ja muutostöitä varusteisiin, mikäli sen on järkevää huomioon ottaen tuotteen käyttöturvallisuus että asiakkaan kukkaro.

Ravi- tai muut “raskaammat” varusteet eivät kuulu Vahalangassa valmistettaviin töihin, niille löytyy osaavampia tekijöitä, joilla on myös pidempiä ompelusaumoja varten ompelukoneet. Kaikkea ei ole järkevä ommella käsin.

'Simppelisuitset' , pikalukolliset poskihinnat + niskahihna <br> Kuva Anniin Gullans Ohjasajo-ohjat 'Simppelisuitset', pikalukolliset poskihinnat + niskahihna <br> Kuva Anniin Gullans Poskihihnoihin kiinnitettävä nahkainen semikapsoni Monivärinen punottu koulutusköysi Metallikoristeinen semisidepull Otsapanta ja sidepull-turpaosa `tähti`-koristeompelein `Värkke`-kuvausriimu, joka on helppo photoshopata kuvasta pois Pikalukolliset ohjat Sydänkoristeiset otsapannat Kuolainsuitsien muotoiltu niskahihna Intarsiakoristeinen otsapanta


Koiralle

Pannat

Vahalangan pannat ovat persoonallinen valinta. Nahkapanta on näyttävyytensä lisäksi kestävä ja se voidaan tehdä kunkin koiran ja omistajan tarpeisiin yksilöllisesti, olkoon panta sitten soljellinen malli tai puolikuristava.

Koiran pannan on hyvä aina olla niin leveä, että se ylittää ainakin kaksi niskanikamaväliä, näin paine ei mahdollisessa vetotilanteessa kohdistu yksittäiseen nikamaan. Eri roduilla ja rodun sisälläkin nikaman pituus vaihtelee kaulan pituuden mukaan, kaikilla koirilla on seitsemän nikamaa. Karkeana arvioina taluttamiseen käytettävän kaulapannan olisi hyvä olla vähintään noin kolmannes koiran kaulan pituudesta.

Puolikuristavassa pannassa on myös huomioitava koiran kaulanympärys, jottei pantaosa ole liian lyhyt, jolloin todellisuudessa panta pääsee kiristymään kuristuspannaksi. Eri rotuisilla koirilla pään ja kaulan välinen suhde on erilainen, joten puolikuristavan pannan kiristysosan pituus kannattaa mitoittaa kunkin yksilön kohdalla mahdollisuuksien mukaan sellaiseksi, että se vain solahtaa pään yli mukavasti, muttei jää kaulalla liian väljäksi.

Kokokuristavia koiranpantoja tai pantaosaltaan rajoittamattomia noutajataluttimia en valmista.

Puolikuristava, monivärisellä langalla kirjailtu pehmustettu panta Solkipanta, koristeena intarsiasydämiä ja Swarovsin kristalleja Solkipanta vaaleanpunaisilla koristeilla Puolikuristava panta,`punaista`kasviparkittua nahkaa Puolikuristava harmain vinoruuduin koristeltu panta Muotoiltu, ruskein ompelein koristettu pehmustettu solkipanta

Taluttimet

Nahasta ommellen valmistettu talutin on pitkäikäinen ja mittatilauksena saat juuri sen mittaisen ja mallisen taluttimen, joka parhaiten toimii sinulla ja koirallasi. Valmistan niin perustaluttimet, monitoimihihnat, taluttimien jakajat kuin panta-talutin -yhdistelmätkin.

Yksinkertaisimmillaan talutin on suoraa nahkaa, jossa on lukko toisessa päässä (ja käsilenkki toisessa), mutta mahdollisuuksia persoonalliseen taluttimeen löytyy niin nahan väristä, toteutustekniikasta (esimerkiksi erilaiset punokset) ja koristeluista.

Perustalutin, BGB-lukko ja käsilenkin juuressa O-rengas Kaksivärinen monitoimitalutin, messinkiset pistoolilukot Pyöreäksi punottu talutin, kirkas pistoolilukko

Valjaat

Valjas on usein paras väline koiran taluttamiseen ja valjaitakin teen tarvittaessa. Koirille on kuitenkin saatavilla niin runsaasti erilaisia nailonista ja kankaasta valmistettuja valjaita, että niistä valikoimista löytyy useimmiten kevyt ja istuva varuste, joka on sekä koiralle että omistajan kukkarolle miellyttävä vaihtoehto.Ihmiselle

Vyöt

Vyö voi olla puhdas käyttöesine, suora perusvyö, jolloin pääasia on, että se on sopivan mittainen ja mukavan levyinen. Aidosta nahasta ompelemalla kiinnitetty vyö on kestävä ja miellyttävän tuntuinen. Vyö voi kuitenkin olla myös kantajansa persoonan ilmentymä, uniikki kappale. Vyön “juttu” voi olla väri, koristelu tai näyttävä solki.

Teen tilauksesta niin perusvöitä kuin koristeellisempiakin versioita. Vyöhön on mahdollista käyttää asiakkaan omaa solkea, joka voi olla ihan uusi, löytö kirpputorilta tai rakkaan, loppuunkäytetyn vyön solki. Hevosvarusteitakin voi jatkojalostaa vyöksi, esimerkiksi vanhasta jalustinhihnasta saa usein muokattua muistorikkaan käyttöesineen.

Vyö kaksipuoleisella soljella, keskellä pujotettuna elävän harmaa koristesuikale Vyö yksinkertaisella rullasoljella ja metallileiffillä, koristeneliöt ommeltu kaksivärisenä Pääkallo-solki suitsinahasta valmistetussa vyössä Vanhasta jalustinhihnasta muokattu teekkarihaalarin vyö Perusvyö yksipuolisella soljella ja nahkaleiffillä Vyö kaksipuolisella soljella ja keskellä pujotettuna koristeommeltu suikale

Nahkapurkit

Lahjaksi, sisustukseen, käyttöön

Nahkapurkit ovat ihania sisustuksellisia yksityiskohtia, sopivat kynäpurkeiksi tai esimerkiksi meikkisivellinten säilytykseen. Niistä saa myös kivan neulatyynyn ja ne sopivat kaikenlaisen pientarvikkeen säilytykseen.

Purkit ovat myös oiva valinta lahjatavaraksi, tarvitset sitten valmistujais- tai häälahjaa tai vain mökkituliaista. Täyttämällä purkin kolikoilla tai seteleleillä saat annettua rahalahjasi tyylikkäästi niin että siitä jää pysyvä muisto päivänsankarille. Purkit käyvät myös vaihtoehtoehdoksi syntymäpäivä- tai joulukukille, suklaakonvehdeilla täytettynä makeaksi muistamiseksi.

Tekemäni purkit ovat syntyneet pääasiassa muihin töihin soveltumattomista kasviparkittujen vuotien reunaosista, joten purkki on myös ekologinen valinta.

Kuolainkoristeiset purkit hevosihmiselle Persoonallisesti paketoitu rahalahja Mustavalkoista tyylikkyyttä Neulatyyny violetin ystävälle Purkkisarja rippilahjaksi nuorelle neidolle Värikirjoa värikynille

EKOLOGINEN LOKERO: jätteestä syntyneet

Pyrin hyödyntämään kaikki materiaalit niin pitkälle kuin se on mahdollista. Isommista töistä ja mitttatilausvarusteiden valmistamisesta jää aina isompia tai pienempiä hukkapaloja. Näitä hukkapaloja käytän koristeiden ja avaimenperien materiaalina. Kaikkein pienimmät jätesilput jalostuvat purkkien ja avaimenperien koristeiksi.

Avaimenperät

Avaimenperien valmistuksessakin pyrin ainutlaatuisuuteen. Olen tehnyt vajaa kaksisataa avaimenperää parin vuoden aikana, eikä niiden joukossa ole kahta täysin samanlaista. Pienessäkin tuotteessa on variointimahdollisuuksia uskomaton määrä.

Teen näiltä sivuilta löytyviä malleja myös tilauksesta, esimerkiksi toivotun värisenä tai kokoisena, mutta voimme myös suunnitella yhdessä ihan omanlaisesikin avaimenperän.

Kettukolmikko `Patalaput`-avaimenperiä `Tuplasydän'-avaimenperät 'Napit'-avaimenperät `Heijastavat `Sydän`-avaimenperät Pienet `Sydän`-avaimenperät Uniikki jalkapallo lajin harrastajalle `Kuplat`-avaimenperiä eri värisinä Neliön muotoiset `Sydän`-avaimenperät

Koristeet ja muut pienasiat

Ripustettavat koristeet laukkukoruiksi, ikkunaan tai kuuseen ripustettaviksi. Nämä ovat mukavia pieniksi lahjoiksi ilahduttamaan ystävää, mummoa tai vaikka opettajaa. Sopivat myös esimerkiksi pieniksi liike- tai asiakaslahjoiksi.

Pienimmät, avainlenkilliset sydämet sopivat esimerkiksi varustemerkeiksi tai vetoketjun vetimeen. Näitä sydämiä saa vaaleana myös nimettyinä, polttopiirimellä tekstattuina.

Pienistä nahanpaloista voi tehdä myös riipuksia, avainkaulakoruja, rannekoruja tai kirjanmerkkejä. Jos sinulla on tarve tai idea ja halu pelastaa jämäpalat hyötykäyttöön, ota yhteyttä.

Kissa- ja sydänkoristeita, erivärisiä, puu- ja muovihelmillä Kissakoriste viehättää myös kissaa, muovihelmet Koristesydän värikkäillä puuhelmillä Ketjullinen ja lukollinen laukkukoriste/avaimenperä Varustemerkkejä Hevosenpää-riipuskoriste `Tuplasydän`-kaulakoru Uniikki kirjanmerkki Vaalea koristesydän, puuhelmillä