mittaohje

Vahalanka

hevosen pään mittaaminen

Mittausohje

Mitat otetaan suoraan hevoseläimen päästä mittanauhalla. Suitsista tai muusta päävarusteesta rullamitalla otettuihin mittoihin tulee heittoa, kaarevana ja suorana mitta ei ole sama. Mitta saa olla ihan “napakka”, tarkoitus on saada hevosen päästä aidot mitat, eikä esimerkiksi sitä mittaa, joka on turpahihnan mitta käytössä.

Muista että mittaaminen voi hevosesta olla outo toimenpide, totuta hevonen mittanauhaan ja etene hevosen ehdoilla. Luotettavimmat tulokset saat, kun hevonen suhtautuu luottavaisesti mittausoperaatioon. Päätään heiluttavalta kirahvilta on hankala mitata yhtään mitään.

Mittauksen voi tehdä myös osissa, muutama eri mitta aina yhdellä kerralla ja tarkistusmittauksia voi suorittaa tarpeen mukaan.

Luethan myös nämä kirjalliset ohjeet

Kohdat 1, 2 , 3 ja 4 mitataan viemällä mittanauha hevosen niskan takaa paikasta, jossa niskahihna kulkee mittapisteestä toiseen, eli suupielestä toiseen, poskiluun päästä poskiluun päähän, korvan ulkoreunasta toisen korvan ulkoreunaan ja turpahihnan (kapsoni, kuolaimeton) reunasta turpahihnan reunaan. Turpahihnan paikan määrittämiseen voit käyttää apuna tavallista turpahihnaa, tai arvioida paikan, johon kuolaimettoman turpahihna asettuu, kts kohta 7.

Kohdissa 5 ja 6 mitataan hevosen pään yläpuolista osaa. Otsan mittaamista varten kannattaa pukea hevoselle esimerkiksi kuolainsuitset pelkällä niskahihnalla, jolloin on ehkä helpompi arvioida missä kohtaa kulkee linja, josta mitata. (Toivoisin otsan mittojen olevan hihnasta hihnaan, eli tähän mittaan ei tule otsahihnan pujotuslenkkejä mukaan.) Poskiluitten väli mitataan turvan yläpuolelta luun kärjestä toiseen.

Kohdassa 7 mitataan hevosen turvanympärys siitä kohdasta, jossa turpahihnaa tai kapsonia hevosella pidetään. Hevosyksilöt ovat kokolailla erikokoisia ja mallisia. Poskiluitten ja suupielien väli on hyvin vaihteleva, joten tähän ei sovi minkäänlainen sormisääntö, mistä mitata. Mittaa suurinpiirtein poskiluun kärjen ja suun puolivälistä, jos luontevampaa paikkaa ei löydy.

Kohdassa 8 on edelleen hyvä olla suitset tai kapsoni mittapaikan näyttäjänä. Mitta otetaan noin silmän kohdalta leuan alapuolelta poskihihnan alareunasta toiseen. Itse pidän tätä kohtaa parhaana paikkana kiinteälle leukahihnalle, siinä useimmilla hevosilla on “tasainen” paikka, josta leukahihna ei juuri luista eteen tai taakse.

Kohdassa 9 mitataan kiinteän leukahihnan paikka poskihihnassa. Mittaa leukahihnan etäisyys turpahihnasta samaan pisteesteen, josta mittasit leukahihnan pituuden. Leuan laajuus saattaa heittää useita senttejä, jos mittauspiste on pari tuumaa eri kohdassa.

Mikäli joku seikka mietityttää, ota yhteyttä ja kysy, autan mielelläni